30 Jun 2011

O.J.E Day 3

Greetings!!

Okay hari ni lak..hari ni mmg aku post 3 entry utk label OJE..sbb aku mmg xde mase dah..okay..happy ready~~

Wednesday 29/6/2011

Hari ni..aku masuk kije petang..makne nye..dari kol 5p.m smpai la kol 10 mlm. Bak kate manager aku, closing hour..cenggitu ler.

B..manager aku time nih..cam biase aku pon time-in attendance aku. pe lagi, aku tekan la button F6 tuh..Then, aku cepat2 g amek apron & pakai. terus g basuh tangan & tetibe suasana kat dalam tempat making pizza tuh crowded..rupe2nye ade auditor yg datang. cek brg2/ingredients/temperature sume la..aku tgk pon tebal je form2 yg akak audit tu pegang..siap guna penimbang la..tu la..ni la..hmmm..rumit sungguh kije dier. Mane x nye..klu x wat cenggitu camne la nk maintain ISO. hoho..

order pon masok bertubi2..berkelip2 kat screen computer kecik kat atas pale yg tersangkot tuh..akak audit tu pon masih je ade kt situ..nak x nak..terpaksa la wat "making pizza" dlm keadaan yg crowded tuh..huhu..(semak je)

Then, start je kije..aku dah kena suh kuar an ingredients kat dlm fridge besaw..ntah ape ntah name area tu pon aku x bape nk pasti. pastu, B suh aku g wat prep. prep chicken wings. Prep tu makne nye..kite kena prepare/preparation. Prepare chicken wings ke dlm plastic serta ikot bape ketol setiap plastic..ketul2an tu la bilangan serving. Setiap prep chicken wing kt dlm plastic tuh..mesti ade..5 chicken wings + 3 chicken drumstick.haaaa..dah packing sume...mesti kena letakkan kat dlm dulang plastic warne kuning..xbley biru..xbley itam..haaaa...dey ol guna ape..dey gune warne..untuk coding..buklan tu je..lepas je prep sume bende2 yg dh di prep tu..kite kena label..letak muskin tape dan tulis date macam ni "O: 29/6 (kat bhgian atas..date ni mnunjukkan date kite open/bukak bahan makanan utk diguna) pastu kat bhgian bwh lak kena tulis cengini..tarikh bila expired nye bnde prep tuh "X: 1/7". bahan makanan ade yang expired 2 hari.ade yg 3 hari..ade lak yg seminggu..

Okay..mlm ni gak aku blaja..tray/dulang warne kuning sume utk bahan makanan..yg biru lak..untuk dough roti..dan yg itam lak..utk alas sume tray kuning + biru tuh.

Okay..pastu..tiba la saat..dinner rush..mmg x beragak bz dier..penin..keadaan kat pizza making & pile-up..mmg x ubah cam ER hospital. pizza maker kena wat pizza within 3 minutes. pergh...berpeluh gak la ketiak aku..ingat senang ke nak wat pizza dlm mase 3 minit..klu bg yg dh pro..mmg besh la..sbb dey dh hafal sume topping2 tuh..nih..bg aku yg baru 3 hari training..kekadang tu ade tersilap gak..tp bila time bz..dey ol tolak aku g kat tmpat cheesing je dgn tmpat baking. hmmm..xpon aku kena wat side-dish like chicken wings/Chicken C*** C*** (CCC) aku xtau la name penuh menu nih..xpon aku wat TB (twist bread)..BIX (Bread Stick)..Cinnamon..ORNG (Onion Ring)..yg Pasta + Lasagna..aku xbape nk pro..tu kakak & abg pizza maker yg wat.

Kalu Oninon Ring - kena amek ring yg 9'' pastu letak 8 ketul..then baked.
Kala CCC - kena letak dlm pan kecik, letak paper..pastu baked.
Kalu Chicken Wings - Kena letak dlm pan besaw,atas ring 9"..letak CWING..baked.
Kalu BIX - kena bntukan an dulu..jgn lebar..masuk dlm pan kecik,atas paper..put oil..put big ring on top.baked.
Kalu Cinamon tu pon same..
TB pon same..

in the end..kena hafal..klu sape yg dah lame tu..taw la..

Mlm ni yg Pizza maker je ade 3 org..Abg Lan, Kak Mia & Shah. Kekadang tuh..bila..sibuk giler..si B tu akn turun padang wat pizza..tp selama aku under B..aku xde g amek order kat depan..aku kije kat blakang je..boleh dikatekan...yg pompuan je..yg kije mlm ni..aku ngan kak mia..kalu aku xde?? mmg kak mia sorang je la..sian dier.

dari kol 5 smpai kol 8..mmg xberhenti2..ade je order masok. penat tu rase la gak..kije berdiri..aku lak..terlupe nk bwk botol air masok dlm..arrgggghhh...kehausan gila tapir aku..abih je..oje smapi kol 10..aku cabot la..manager kate sampai kol 10..kol 10 la..aku stop kije..bertindak mngikot arahan..agak la..keke..

ok la..CHIAO!

pe lagi nak citer ek..hmmm.*thinking
This entry was posted in

0 comments:

Post a Comment